Het Motorenmuseum, onderdeel van “de Tuut”, presenteert deze zomer een aantal thema’s om het belang en gebruik van stationaire verbrandingsmotoren vanaf 1880 tot circa 1950 inzichtelijk te maken.
Het eerstvolgende thema is de opwekking van elektriciteit door middel van verbrandingsmotoren aangedreven dynamo’s op zondag 8 september a.s.
In het museum is dit te zien aan de hand van een aggregaat met Kromhout-Gardner motor en Hemaf dynamo. Dit aggregaat is gebruik geweest als noodvoorziening in een ziekenhuis en is draaiend te bewonderen.
Daarnaast staan ook enige kleinere units opgesteld, zelfs een handgeneratortje, waarbij kinderen zelf elektriciteit kunnen opwekken.
Een en ander wordt vergezeld door een diapresentatie over de ontwikkeling van elektriciteit. Beginnend met de statische elektriciteit van de Grieken tot de elektromotor en de dynamo rond 1880. Ook komen de bouw van de eerste centrales (1882 New York door Edison, 1883 Rotterdam, 1886 Kinderdijk, 1886 Nijmegen) aan bod.
De motoren opgesteld in het museum dateren van 1889 tot 1930, de periode dat er op beperkte schaal elektriciteitscentrales waren, meestal voor een beperkte klantenkring. Veel plaatsen echter hadden in die tijdnog geen voorzieningen voor elektriciteit, bijvoorbeeld Appeltern kreeg dat pas in 1933.
In bakkerijen en kleine werkplaatsen van allerlei aard was men voor de aandrijving van machines afhankelijk van stationaire verbrandingsmotoren Ook om stroom op te wekken voor eigen verlichting.
De Tuut wil de rol van deze motoren, met open, liggende cilinders en imposante vliegwielen bij een zo groot mogelijk publiek onder ogen brengen.
Openingstijden Motorenmuseum :11.00 tot 16.00 uur.
Entree € 3,50. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Voor meer informatie over het museum en de motoren : www.de-tuut.nl